November 2, 2016

Napelem farm tisztító robot termék fejlesztése

norwaygrants-jpg

A projekt és a fejlesztés elsődleges célja, hogy egy olyan készülék valósuljon meg, amely alkalmas a napelemek és egyéb hasonló sík felületek tisztítására, amellett, hogy a korábbi megoldásoknál lényegesen környezetkímélőbb, energiatakarékosabb és költséghatékonyabb.

A tervezett napelemmosó-robot minimális vízigényű, kis helyigényű, kevés energiával működtethető többfunkciós eszköz, amely könnyen szállítható, használata pedig rendkívül költségtakarékos. Az eszköz alapja egy saját fejlesztésű törlőhenger, amely könnyen, széles sávban tisztítja a felületeket egy speciális mikroszálas kendő segítségével. A berendezés a tisztítás során autonóm, működéséhez nincs szükség sem víz sem pedig energia betápláló vezetékekre, így kiválóan alkalmas tisztításra olyan helyeken is, ahol a vízellátottság nem megoldott.

A robot működése egyedülálló, segítségével lényegesen (2MW hagyományosan tisztított napelem esetében 96,7 %-kal) kevesebb víz felhasználásával lehet tisztítani a napelem telepeket. A csökkentett vízfelhasználás mellet párhuzamosan a technológia használata mérések alapján akár évi 10 %-kal növeli a napelemek hatékonyságát és emellett élettartamát. A termék innovációs tartalma abban rejlik, hogy egy olyan komplex berendezés jön létre, mely egyszerre segíti a zöldebb energiagazdálkodás hatékonyságát és a vízfelhasználás csökkenését költséghatékony módon.

A létrehozandó berendezés két fő célt szolgál, amely összhangban van jelen projekt célkitűzéseivel és a hazai és nemzetközi törekvésekkel az energiapolitika és a környezetkímélő megoldások terén.

1. Egyrészt, a napenergia ipar számára egy olyan megbízható berendezés kifejlesztése, mely a jelenleg elérhető tisztító technológiáknál lényegesen kisebb és takarékosabb módon végezze a tisztítást. A berendezés használatával a napenergia ténylegesen a legtisztább és leginkább környezetkímélő energiaforrássá válhat.

2. Másrészről tény, hogy a szennyezett panelek csökkentik a napelemek hatékonyságát. Megfelelő tisztítással a napelemek hatékonysága nő, ami előnyös az üzemeltető szempontjából. Globális skálán nézve sokkal nagyobb gyakorlati jelentősége van annak, hogy a berendezéssel tisztított napelemek hatékonyságának növelésével még több hagyományos energiaforrás váltható ki, ez pedig közvetetten globális szinten mérhető CO2, szennyvíz, hulladék környezetbe jutásának akadályozhatja meg.

A napelemek gazdaságos és hatékony működtetésének elengedhetetlen feltétele azok rendszeres tisztítása. Ennek hiányában, a szennyeződés mértékétől függően, akár 10-15%-ot is veszíthetnek hatékonyságukból, élettartamukból. A piacon döntően vízpazarló, korszerűtlen, nem a napelem farmok elvárásaiknak, igényeinek megfelelő eszközök és technológiák állnak rendelkezésre. Tény, hogy Földünk felhasználható vízkészletének folyamatos csökkenéséhez az ivóvíz ipari célú pazarló felhasználása döntő mértékben hozzájárul.

A projekt megvalósításában a ProDSP Technologies Kft mellett Norvégia, neves kutatóintézete, a SINTEF vesz részt. A projekt és a fejlesztési terület fontosságát támasztja alá a norvég kutatóintézet részvétele a projektben.