SpaceNC

[ENG]

Közzétéve: 2020/01/30

Jelentős mérföldkövet zártunk sikeresen a SpaceNC projektben. A 18 hónapos teljes időtartam első 12 hónapja alatt a hardverfejlesztések lezárultak, elkészültek a prototípus szenzorok. Az ehhez tartozó demonstrációs platform segítségével elkezdtük a méréseket és egy demo alkalmazáson is dolgozunk. A fejlesztés komplexitása miatt sok kihívással járt a projekt, de a fejlesztőink sikeresen vették az akadályokat. Az eddigiek eredmények bíztatóak, izgalmas lesz a gyakorlatban is látni az eredményeket.

 

 

 

 

 

 


Közzétéve: 2019/04/08

A ProDSP Technologies Zrt. egy újgenerációs ipari szenzor kifejlesztését végzi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott „Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása” (2018-1.1.1-MKI) konstrukció keretében.

A globális piacon jelenlévő szenzorgyártók és a gyártási, valamint logisztikai rendszereket forgalmazó vállalatok (OEM-ek) adott iparágakra specializált rendszereket gyártanak (pl. gyártósorok, szállító- és raktárkezelést végző rendszerek), viszont megfelelő mértékű innovációs potenciál hiányában nem képesek lépést tartani a rohamos technológiai fejlődéssel. Mozgásszabályozó rendszereikben nagyszámú optikai szenzort (encodereket) alkalmaznak pozíció meghatározásra és egyéb mérésekre, amelyek főként inkrementális kódolást alkalmaznak. Ezen megoldások technológiai korlátai miatt komoly nehézséget jelent a folyamatosan felmerülő felhasználói elvárásoknak való megfelelés és termékeik következő generációjának kifejlesztése. Ezen túlmenően a specializációból fakadó alacsony szenzorgyártási darabszám is hátráltatja a költséghatékony működést, ennek következtében keresik azokat a technológiai lehetőségeket, amelyekkel tartós versenyelőnyt érhetnek el. Ezen korlátok leküzdésére egy radikálisan új működési elven alapuló, szubmikron pontosságú, abszolút pozíció mérésre alkalmas optikai szenzor (SpaceNC) kerül kifejlesztésre a ProDSP Technologies Zrt. által.

Az új működési elvnek köszönhetően ügyfeleink termékei magas működési biztonság mellett képessé válnak a folyamatos állapotfigyelésre a berendezéseikben található alkatrészek elhasználódásának nyomon követése érdekében. Az általunk alkalmazott új paradigmának köszönhetően az optikai szenzorok piacán a SpaceNC lesz az egyetlen olyan multi-dimenzionális, nagysebességű szenzor, amely választ kíván adni a legújabb piaci kihívásokra és a létező megoldásokhoz képest jelentősen nagyobb funkcionalitást biztosít:

  • a térbeli, multi-dimenzionális, szub-mikron pontosságú abszolút pozíciómérésnek köszönhetően minőségi információt szolgáltat, növeli a megbízhatóságot és a biztonságot, ezáltal hatékonyabbá válik a hibák detektálása.
  • a moduláris kialakításnak köszönhetően széles körben használható és testre szabható a különféle alkalmazási területeknek megfelelően, ennek következtében a szokásosnál lényegesen nagyobb gyártási példányszám érhető el és olcsóbban előállítható, mint a piacon található optikai kódolók.

A tervezett fejlesztési projekt eredménye egy pozíció mérésre alkalmas ipari szenzor (SpaceNC) prototípusa, amelyet a projekt lezárását követő üzleti időszakban önálló termékként értékesítünk. A projekt során kifejlesztésre kerülnek az eszköz elektronikai, optikai és mechanikai elemei, valamint a valós működési környezet szimulációját végző demonstrációs, valamint az eszköz karakterizációjára szolgáló karakterizációs platform.

Elsődleges célpiacunk az Európai Unió területe, ezen belül is azok a szenzorgyártók és OEM vállalatok, amelyek kihasználhatják berendezéseikben a precíziós pozíciómérésre szolgáló SpaceNC technológia előnyeit.

A projekt megvalósítási időszaka: 2019. január – 2020. június 30.

A projekt 132.292.565 Ft összköltséggel kerül megvalósításra, melyből a ProDSP Technologies Zrt. 94.473.895 Ft támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által.