kabel laborvizsgalat

Laboratóriumi kábel vizsgálatok

Cégünk elkötelezett az autóipari normáknak megfelelő magas minőség elérésében, melyek a vezeték krimpelésekre is kiterjednek. Annak érdekében, hogy ezeket vizsgálni és tartani tudjuk, létrehoztunk egy tesztlabort.

Labor vizsgálataink közé tartozik a kábelek Elektromos tesztelése, Lehúzó-erő Mérése (Pull Out Force Measurement) valamint a krimp keresztmetszeti elemzések (Crimp Cross Section Analysis), amiből az Elektromos tesztelés alap szolgáltatás a gyártás végén, míg a Lehúzó-erő Mérés valamint a krimp keresztmetszeti elemzés opcionálisan igényelhet a termék gyártási folyamatához.

Labor vizsgálatokra nem csak a gyártás során tarthatnak igényt vevőink, hanem akár egy már legyártott kábelen is alkalmazhatóak. Ezen  utólagos vizsgálatok eredményei alapján lehet következtetni a gyártási hibákra vagy sérülésekre. A lehúzó-erő vizsgálat és Krimp Csiszolat készítése roncsolásos vizsgálatok, emiatt a termék nem használhatók fel a vizsgálatok után.

Tipikus krimpelési hibák és vizsgálati módszereik:

 • Rossz krimp kiválasztás
  • A krimpek nem megfelelő méretűek vagy típusúak. (nem az adott vezetékhez választva)
  • Vizsgálatok: Vizuális ellenőrzés; Csiszolati minta vizsgálat; Lehúzó-erő mérés

 • A vezetékek végén lévő krimp nem megfelelő helyzetben van
  • Rossz pozícionálás vagy nem megfelelő eszközhasználatból a krimp és vezeték találkozása nem megfelelő.
  • Vizsgálatok: Vizuális ellenőrzés

 • Vezetékek hibás előkészítése
  • Vezetékek blankolási hossza nem megfelelő, vagy a szigetelés eltávolítása nem megfelelő, ami rossz kapcsolatot és elektromos tulajdonságot eredményez.
  • Vizsgálatok: Vizuális ellenőrzés

 • Túl nagy krimpelési erő
  • Nem megfelelő beállított vagy rossz minőségű krimpelő szerszám használatából adódóan rossz minőségű krimpelést eredményez, ami a krimp deformálódásához vagy akár eltöréséhez vezethet
  • Vizsgálatok: Vizuális ellenőrzés; Előírt méretek ellenőrzése; Lehúzó-erő mérés; Csiszolati minta vizsgálat

 • Túl kicsi krimpelési erő
  • Nem megfelelő beállított vagy rossz minőségű krimpelő szerszám használatából adódóan nem gáztömör a krimpelés, ami miatt a gyártói elektromos és mechanikai specifikációkat nem fogja tudni biztosítani. Így akár melegedés is felléphet, ami jelátviteli problémákhoz valamint eszköz károsodáshoz vezethet.
  • Vizsgálatok: Vizuális ellenőrzés; Előírt méretek ellenőrzése; Lehúzó-erő mérés; Csiszolati minta vizsgálat

A helyes krimpelési eljárások és megfelelő eszközök használata elengedhetetlen a megbízható kapcsolatok és működés biztosításához. Továbbá a labor vizsgálatok segítségével a gyártás előtti szerszám kalibrációt is támogatni tudjuk.

Lehúzó-erő mérése (Pull Out Force Measurement)

A lehúzó-erő vizsgálat a vezeték és annak a végére krimpelt érintkező szétválasztásához szükséges erőmérés. A krimpelt kapcsolat minősége függ a mechanikai szilárdságától, valamint elektromos vezetőképességétől. 

Ha a lehúzó-erő tesztek eredményei megfelelnek a szabvány által feltüntetett tartománynak, az biztosítja, hogy a megfelelő krimpelő-erőt alkalmazzák a krimpelési folyamat során.

Ez kritikus fontosságú, mivel rossz érintkezés esetén nagyobb a kontakt ellenállás, ami befolyásolja a méréseket. Célunk, a minél nagyobb érintkező felület létrehozása vezeték és krimp között, amit préseléssel oldunk meg. Ez szükséges annak érdekében, hogy jó fém-fém kapcsolatot biztosítsunk.

A leggyakrabban alkalmazott tesztelési módszer, az hogy a vezetékre krimpelt érintkezőt egyenletes sebességgel húzzuk (általában 25-50 mm/perc), egészen a szakadásig. 

A maximális erőt egy speciális szakító géppel mérjük (Lehúzó-erő mérő). Ezt a folyamatot egy diagram is szemlélteti (a lentebbi képen). Az X tengely az időt, míg az Y tengely a erőt mutatja. A legmagasabb csúcs-érték lesz a mérvadó erő (általában a szakadás előtt). Ezt az értéket aztán összehasonlítjuk a szabványban meghatározott minimális lehúzási erők táblázatával annak érdekében, hogy eldöntsük, hogy a krimpelés megfelelő-e vagy sem.

A vezeték krimpelések megbízhatóságának és tartósságának kulcsfontosságú mutatója a lehúzóerő. Laboratóriumunk rendelkezik olyan eszközzel, amely lehetővé teszi a lehúzóerő precíz és pontos mérését. Az is fontos, hogy a műszerrel mért értékek benne legyenek a gyártó által meghatározott értéktartományban, ezáltal létrehozva a megfelelő kontaktust. Ezzel biztosítjuk, hogy a krimpelések megfelelő mechanikai és elektromos tulajdonságokkal rendelkezzenek a termékeinkben.

Komax lehuzoero

Krimp Csiszolati Minták (Crimp Cross Section Analysis)

Krimp Csiszolati Minták (Crimp Cross Section Analysis), egy olyan vizsgálat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy vizuálisan megvizsgáljuk a krimpelést egy nagyított képen, analizáló szoftver használatának segítségével. A megfelelő krimpelési geometria, a vezetőhuzal és a krimp összenyomódása érdekében ellenőrizzük a jó csatlakozást.

A krimp-mintákat vágással, csiszolással és maratással készítjük elő az ellenőrzéshez. Az optimális krimpelés egyenletes száltömörítést eredményez, méhsejt szerű megjelenéséhez.

A krimpeléseket több fő területen értékelik, mint pl: krimpelési magasság; krimpelés szélessége; huzal szálak száma; légzárvány mentes krimpelés az érintkező krimpen belül.

Laboratóriumunkban végzett “cross section analysis” segítségével részletesen megvizsgáljuk a krimpek szerkezetét és méretét. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy észleljük a gyártás minőségének megfelelőségét és biztosítsuk, hogy termékeink kifogástalanúl működjenek akár szélsőséges környezeti hatások mellett is. Az is fontos, hogy az elkészült krimp méretei benne legyenek a gyártó által meghatározott krimp méret tartományban, ezáltal létrehozva a megfelelő elektromos kontaktust.

Komax lehuzoero

Autómata elektromos kábel tesztelés

Kábelgyártó csoportunk elektromos teszteléssel is foglalkozik. Így a kábelszakadást, rövidzárlatot és a póluscserét is kiszűrjük az általunk gyártott kábeleken. Ezt a lehetőséget külön szolgáltatásként is számon tartjuk, azaz más által gyártott termékek ellenőrzését, vizsgálatát is el tudjuk végezni. Akár a használatban lévő termékek felülvizsgálatát is el tudjuk végezni, felmérjük az esetleges meghibásodásokat, valamint meghatározzuk azok okait.

Kábel csatlakozó szivárgás tesztelés

Csoportunk szivárgás (leakage) tesztelésre is fel van készülve.

A tőlünk megrendelt kábelek sok esetben párás, esetleg vízbe merített teszten vesznek részt, ilyenkor kiemelt fontosságú, hogy a csatlakozók szerelése, a kábelek toldása megfelelően legyen tömítve a szivárgás ellen.

Ehhez a tesztelést az autóipar területén megszokott módon végezzük. Előgyártmányt tesztelünk, azaz a kábelekkel és vakdugókkal felszerelt csatlakozót levegő nyomással megtápláljuk egy erre felkészített ellen-oldalról. A mérés során azt figyeljük, hogy szökik-e a levegő. Amennyiben ez a szivárgás határérték alatt van, akkor megfelelőnek tekintjük a gyártást. Amennyiben nincs a határértéken belül, felderítjük, hogy a hiba orvosolható-e. Amennyiben nem javítható, azt a csatlakozót leselejtezzük.

Sikeres tesztelés esetén folytatjuk a gyártást, és további szigorú ellenőrzések alá vetjük a gyártmányt, hogy megrendelőink számára a legmagasabb minőségben biztosítsuk a megrendelt termékeket.

Ha többet szeretne megtudni kábel és krimp tesztelési szolgáltatásainkról, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. Örömmel segítünk Önnek megtalálni a megfelelő megoldást az Ön igényeinek és követelményeinek megfelelően.

Új projekt igényfelmérő lap egyedi kábel gyártáshoz

Tovább a mintakábelekre

Egyedi kábelkorbácsok gyártása